Historiek

Van Stichter Gust tot dochter Monique

Vader Gust geboren te Nieuwmoer, Kalmthout, oudste zoon uit een bakkersfamilie begon in 1936 met zijn vrouw Liza zijn eigen zaak te Heide, op het hoekje St.-Jozeflaan - Max Temmermanlaan, toen nog Keienhoflaan genaamd. De naam Monida werd gevormd door de geboorte van drie dochtertjes: 'Mon' van Monique, 'IDA' van Frieda en 'NI' Van Nicole.
Gust trok meermalen met gebak of brood naar de internationale vakwedstrijd te Brussel waar hij verschillende gouden medailles behaalde.
 
Tijdens de oorlog werd vader 'gemobiliseerd' en de zaak lag stil. Na enkele maanden kreeg Gust te toelating om terug te bakken, weliswaar op primitieve wijze. Er werd een houtoven gebouwd waarbij het hout uit de bossen moest worden aangehaald. Alles was 'op de ban', er viel niet veel te verdienen en zo begon Gust met ijscrème. Hiervoor werd het ijs per fiets aangevoerd uit Stabroek. De ijscrème was al gauw ver in de omstreken bekend.
 
Na de oorlog begon het toerisme op gang te komen. Stadsmensen zochten de buiten op voor één of meerdere dagen. Heide ontwikkelde zich tot een toeristische trekpleister. Gust legde een terras aan, voorzien van tafels en stoelen en de cremerie was een feit.
 
Toen kwam de tijd van de V-bommen die gericht waren op Antwerpen en zijn haven. In Heide werd afweergeschut geplaatst waardoor veel bommen op onze streek terecht kwamen en veel schade aanrichtten. Ook hier vond Gust weer een oplossing voor. Om het huis op te kunnen knappen, verhuurde hij kamers aan de 'stadsmensen' die in Heide van de goede lucht kwamen genieten.
 
In de jaren vijftig verbeterde de toestand. Schoolreizen werden ingericht en vader Buyens starte een grote reclame-campagne voor de Kalmthoutse Heide. In verschillende provincies schreef hij de scholen aan en de autocars met kinderen hielden halt bij Monida om de boterhammetjes op te eten. Moeder Lize verkocht coca-cola en limonade, ijsjes aan maar liefst 5 frank, en een snoepje kreeg je voor 1 frank. Al die klantjes moesten een onderdak hebben, dus kwam er een zaaltje bij dat al gauw als feestzaal diende. Koppeltjes uit Kalmthout en omstreken vierden er hun huwelijksfeest. Ook allerhande verenigingen werden gesticht.
Heide breidde steeds verder uit en een nieuwe wijk werd aangelegd. Vele jonge gezinnen namen hier hun intrek.
 
De dochters groeiden op en werden ingeschakeld in de zaak. Met volkswagens werd het brood aan huis bezorgd. In 1967 hielden vader en moeder het voor gezien en gingen genieten van hun welverdiende pensioen. Monique , de tweede dochter, nam samen met haar man Marcel de zaak over.
 

 
monida

 

Reserveer

Bel 03 666 84 13 of mail ons om uw reservatie te maken.

Telefoon/Fax

+32 (0)3 666 84 13

Locatie

Sint-Jozeflaan 1, 2920 Kalmthout

Openingsuren

ZA-WO van 10u tot 21u