Den Turf

'GeTURFd' Heidekonijn

Enkele honderden jaren geleden woonde er ene Cuniculis die met turfsteken zijn kost trachte te verdienen.
Hij werd 'Den Turf' genoemd omdat hij de beste turfsteker was en ook meester in het zetten van een strop.
Het vlees en de pels van de zo gevangen konijnen werden apart verkocht.
 
Eens per jaar, rond de kermis, ving hij een heel groot konijn. Daarvan werd enkel de pels verkocht.
De voorpoot werd als geluksbrenger bijgehouden en het vlees werd door zijn vrouw als kermismaal klaargemaakt.
Zij maakte het kermismaal klaar met wat zij dacht dat het konijn zou eren en wat haar man 'Den Turf' zou smaken.
Zo voegde zij er enkele stukjes spek bij alsook champignons. Dat bakte en stoofde ze met wat honing en een paar appels.
Wanneer het kermismaal klaar was om op te eten, werd er voor elk nog een stukje peperkoek bijgedaan met een spekreepje en daarbovenop het beste, een centimeter dikke snee konijnenrug.
Dit in combinatie met een stoverij van appelen, ajuintjes en champignons, werd door de andere vrouwen afgedaan als gedurfde kookkunst.

Sindsdien noemde men de vrouw van 'Den Turf' het Gedurfde Konjin en hun kinderen de Geturfde Konijnen.  


  geturfd heidekonijn
Het streekgerecht is een initiatief van de VVV-toerisme Kalmthout en van de Dienst Toerisme Kalmthout
die in 1998 een wedstrijd uitschreven voor de horecazaken uit Kalmthout.

In april '98 koos de vakjury de naam 'het Geturfd Heidekonijn' voor dit historische gerecht.
Op 8 mei werd er een persconferentie gegeven in het Arboretum van Kalmthout en het streekgerecht was een feit.
In november werd het Geturfd Heidekonijn opgediend voor de senioren van de Kalmthoutse rusthuizen.
De televisie maakte opnamen van dit gebeuren en het werd terecht een groot succes.  


 
den turf
turfijs
den turf

 

Reserveer een tafel

Bel 03 666 84 13 of mail ons om uw reservatie te maken.

Telefoon/Fax

+32 (0)3 666 84 13

Locatie

Sint-Jozeflaan 1, 2920 Kalmthout

Openingsuren

ZA - WO vanaf 9 uur